Wat is marketing automation eigenlijk?

Ik kom veel bij organisaties over de vloer die ik help om nieuwe technologie slim toe te passen en op een andere manier samen te gaan werken. Daarvoor gebruik ik vaak de term ‘marketing automation’. Wat is dat?

Nieuwe technologie brengt ook in de marketing zowel kansen als uitdagingen met zich mee. ‘Omdat het kan!’, riep een gewaardeerde vriend die erg goed is in marketing uit tijdens een mooi gesprek over dit onderwerp. Voor hem was dit een ontdekking: hij is expert op gebied van marketingstrategie, maar mijn wereld (die van impact maken vanuit technologie) was een nieuw voor hem.

Omdat het kan: in 1998 hadden de meeste mensen nog niet door welke impact mobiele technologie zou gaan krijgen. Zo is het ook met marketing automation vanuit de invloed van marketing. Een steeds groter deel van onze communicatie doen we via onze smartphones en daar zit de clou voor marketing automation:

 • Online communicatie is de trend.
 • Dat levert weer de mogelijkheid om een ‘digitale voetafdruk’ te lezen, via cookies.
 • Zo krijg je inzicht in het surfgedrag op jouw (mobiele) website, en kun je nuttige informatie over waar de interesse naar uitgaat benutten om waarde toe te voegen aan de klant.
 • Daarmee kun je dan weer ‘customer journeys’ maken.

Geven en ontvangen

Hierin is 1 principe cruciaal: geven en nemen. Of beter nog: geven en ontvangen. Zeker als het gaat over het aangaan van een nieuwe relatie. Wil je je grote liefde veroveren, dan zul je eerst je best moeten doen: bossen bloemen, kaartjes, andere attenties, al naar gelang jullie ‘liefdestaal’. En dan vooral die van de ander. En als het goed is leidt dat alles tot echte co-creatie.

 • Omdat je (informatie) geeft die door de ander wordt gewaardeerd, ontstaat er een relatie van interactie.
 • De ander geeft informatie prijs waar jij weer op kunt voortborduren, zo leer je elkaar steeds beter kennen.
 • Je maakt een ‘klantreis’ met elkaar en ontdekt of er wel of geen klik is.

5 adviezen

Wat betekent dit voor jouw organisatie? Ik geef je 5 adviezen waarmee de toepassing van marketing automation een succes kan worden:

 1. Heel belangrijk is jullie mindset: waarom doe je wat je doet? Ben je (alleen maar) uit op het geld van de ander? Dan win je de aandacht van je relatie waarschijnlijk niet.
 2. Zoek daarom verbinding vanuit je missie. Daar vanuit gaan is een goed startpunt.
 3. Vind je relaties op die missie en zoek de dialoog op door goed ingerichte customer journeys.
 4. Vind elkaar als collega’s, onderling, ook in deze missie. ‘Binnen is buiten’, leerde ik van diezelfde goede zakenvriend: als je binnen de organisatie niet goed samenwerkt rondom je missie, zal de communicatie met je doelgroep lastig zijn. Wanneer je elkaar echter vindt in jullie missie, heb je ook een goed verhaal naar buiten toe.
 5. Zend en luister, geef en ontvang en bouw zo aan duurzame relaties.
Categorieën Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close