Waarom NGO’s en ondernemers juist nú moeten samenwerken

Zo’n 15 jaar geleden werd ik op het spoor gezet dat ondernemingen daadwerkelijk krachtig bij kunnen dragen aan een betere wereld, 11 jaar geleden ontmoette ik Marc Benioff, CEO van Salesforce en leerde meer over de slagkracht van ondernemers om bij te dragen aan een betere wereld. De afgelopen 7 jaar heb ik met veel NGO’s samengewerkt. Het is nu hoog tijd voor een thema wat mij enorm boeit: hoe kan de daadkracht van ondernemers en positieve impact maken tot synergie leiden? Misschien wel juist nu de coronacrisis ons zo in de ban houdt…

Illustratie- Max Kisman voor het Financieele DagbladDe laatste 7 jaar heb ik een consulting business opgebouwd, we hielpen ruim 50 non-profit-organisaties met nieuwe technologie. Vaak word ik geraakt door de passie en drive van non-profit-medewerkers:  zeer doelgericht.

Ik ben ondernemer en help NGO’s om meer impact te maken door slim gebruik van nieuwe technologie en eerder veel over hoe NGO’s werken. Het pilot-project voor 2SCALE was mijn eerste Afrikaanse project, een heel avontuur! Ik schreef er eerder dit blog over.  Steeds vaker ben ik sparring partner van management en directies van NGO’s – we hebben het dan niet alleen over nieuwe technologie maar ook over trends en ontwikkelingen, innovatie binnen de organisatie. Best practices en hoe je anno 2020 kunt samenwerken in internationale teams. Samenwerken op heel nieuwe manieren door slim gebruik te maken van nieuwe technologie, Juist nu we door de coronacris gedwongen worden om thuis te werken, ontdekken velen wat nieuwe technologie aan meerwaarde heeft.

Voor ondernemers:

‘Gebruik als ondernemer je kerncompetentie om de wereld een betere plek te maken’, is inmiddels mijn slogan geworden. Geïnspireerd door ondernemers die precies dat doen waarmee ze hun concurrentie kunnen verslaan en zo positieve impact maken. Dat geeft meerwaarde voor de organisatie zelf, onder meer een impuls bij de medewerkers. Een organisatie die daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld is aantrekkelijk voor zijn medewerkers: het trekt talent aan. Gebruik je als onderneming je kerncompetentie om bij te dragen aan een betere wereld, dan ontstaat er vaak een X-factor. De positieve intenties leiden tot concreet resultaat, er wordt daadwerkelijk impact gemaakt waardoor de organisatie wint aan geloofwaardigheid en aantrekkingskracht. Dat gaat verder dan het uitschrijven van een MVO-beleid en het opnemen van een hoofdstuk over duurzaamheid in het jaarverslag. 

Voor ngo’s

Non-profit-organisatie hebben als kenmerk dat ze erg ‘purpose driven’ zijn, zingeving op en top! Ook zie ik dat veel NGO’s innoveren. Maar niet allemaal, er ligt bij vele nog een grote kans om flink meer impact te maken door beter samen te werken. Intern en extern, met partners in het veld en met vrienden, sponsors en donateurs.

De afgelopen 7 jaar heb ik heel wat organisaties mogen helpen met het implementeren van nieuwe cloud-gebaseerde technologie. Een groot voordeel is dat dergelijke applicaties niet snel verouderen: er wordt continue gewerkt aan nieuwe, nuttige functionaliteit. Door het COVID-19 virus worden we gedwongen om digitaal samen te werken, dat aspect zie ik als iets positiefs: hier krijgt de meerwaarde van nieuwe technologie een impuls, een blijvende trend. Echter het allergrootste voordeel van nieuwe technologie is ‘het nieuwe samenwerken’: je kunt letterlijk en figuurlijk samenwerken op dezelfde bladzijde. Co-creëren, ook met externe partijen zoals de zakenvrienden. Dat kan met moderne marketing automation- oplossingen, met online marketing.

Samen: ondernemer en NGO

Wat kan er gebeuren als zakenvrienden echte vrienden van NGO’s worden? Dat wil zeggen: als ze niet alleen financieel bijdragen maar zich daadwerkelijk verbinden met de missie van de NGO, en daarbij hun eigen kerncompetentie, datgene waar ze hun concurrenten mee kunnen verslaan, inbrengen als meerwaarde voor die NGO? Maar ook omgekeerd: dat de NGO het bedrijf inspireert met zijn missie, en dat de medewerkers van de onderneming zich verbinden met die missie? Ik kan je vertellen: dan gebeurt er iets prachtigs. Ik onderbouw dat graag met voorbeelden uit mijn eigen praktijk als ondernemer:

  • Ik was voor de coronacrisis met een NGO in Noord-Irak. De lokale werkers verzuchtten dat bijna iedereen die over voldoende financiële middelen beschikte naar het Westen vluchtte omdat er geen banen waren. Er waren bij die reis nog drie andere ondernemers. Ik kon me werkelijk niet inhouden en heb in onze bus gelobbyd om gezamenlijk een business te starten voor de jonge mensen in Noord-Irak, het lijkt mij helemaal niet zo moeilijk om op die manier duurzame impact te maken. Natuurlijk is de praktijk grillig en grimmig, zeker in Irak, maar die lokale NGO had zo’n goede voeling met de lokale situatie dat ik ervan overtuigd ben dat er een goede slaagkans was (en is). ‘Waar een wil is, is een weg’, zei mijn moeder vroeger tegen mij, en ze had gelijk. Ondernemers zien kansen en kunnen die omzetten naar werkelijkheid, meer nog waarschijnlijk dan NGO’s. Ze kunnen ook waarde (geld) creëren, terwijl de traditionele NGO’s vooral geld uitgeven.
  • Lees in een blog dat ik schreef over hoe ik vorig jaar in vluchtelingenkamp Kakuma  nog eens extra gemotiveerd raakte om als ondernemer samen te werken met NGO’s.
  • Het zakennetwerk van Oxfam Novib ‘Ondernemers voor ondernemers’ vind ik inspirerend. Oxfam is al jaren erg actief in het betrekken van ondernemers bij kleinschalige initiatieven. Er is momenteel bijvoorbeeld een wekelijkse virtuele sessie met ondernemers gericht op de coronacrisis.
  • Een ander recent voorbeeld is een initiatief van TEAR Wereldzaken: Nederlandse ondernemers worden vanaf het begin af aan betrokken bij het opzetten van een coöperatie van boeren in Oeganda. Daarbij worden ondernemers gevraagd welke competenties men in huis heeft en of ze die willen inzetten om dit project succesvol te maken. Mijn verwachting en hoop is dat de ondernemers hun kerncompetenties zullen inzetten en niet enkel financiële  steun. Ik ben ervan overtuigd dat dit grote synergie oplevert!

Call to action

Ik ben van plan om binnenkort een ronde tafel sessie te organiseren voor relatiemanagers van ngo’s, laat me weten als je belangstelling hebt deel te nemen!

 

 

Categorieën Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close