Tien jaar later ben ik nog steeds verliefd op Salesforce

Ik ben een bloedserieuze adviseur, strategisch trendwatcher met twee benen op de grond. En toch werd tien jaar mijn leven op zijn kop gezet door het concept van Salesforce:

Februari 2009: ik werkte bij Capgemini en werd gevraagd om een mening te vormen over Salesforce, toen een nieuwe, opkomende leverancier met een innovatief concept voor een CRM- oplossing. Ik was partnermanager voor Oracle en daarmee medeverantwoordelijk voor Siebel, de grootste en meest succesvolle CRM-oplossing van die tijd.

Salesforce was met 7 man een kleine speler in Nederland. De nieuwe partnermanager van Salesforce was blij met mijn toenadering vanuit het grote Capgemini en overtuigde me om de week erop naar Londen te gaan: daar zou Marc Benioff spreken, de oprichter van Salesforce. Het was een buitenkans om hem te ontmoeten.

Maar 10 jaar geleden was het crisis en een moeilijke periode voor Capgemini: er was aangekondigd dat niemand mocht vliegen zonder schriftelijke toestemming van de CEO.

Ontmoeting met Marc Benioff 

balt-leenman-meets-marc-benioff-during-dreamforce-20112Voor vliegen naar Londen zou ik dus geen toestemming krijgen. Ik overwoog mijn opties: dit was inderdaad een buitenkans, ik had gehoord dat Marc Benioff voordat hij met Salesforce begon de wereldwijde marketingmanager van Oracle was. En mijn verantwoordelijkheid was al jaren business development van Oracle business. Omdat ik graag de grote, strategische lijnen duid, was ik geïnteresseerd om hem te ontmoeten. Bovendien hoorde ik dat Paul Cheesbrough, CIO van de Daily Telegraph zou spreken over zijn aanpak om het bedrijf uit de crisis te halen door nieuwe technologie te omarmen: Google en Salesforce. Het was een project van Capgemini UK, dus ik zou naast hem ook mijn Engelse Capgemini-collega’s treffen in Londen.

Het leek mij inderdaad een buitenkans. Dus besloot ik om een vlucht te boeken met mijn eigen privé creditcard, iets wat een verbouwereerde reactie van mijn manager opleverde.

Ik werd verliefd op Salesforce!

Maar die ene dag in London werd van grote waarde voor mijn verdere leven: ik werd verliefd op Salesforce! En wel om de volgende redenen:

  1. De technologie – Salesforce is een ‘born in the cloud’ ICT-platform, gebaseerd op internet. Je werkt met software die je nooit meer hoeft te upgraden en die op ieder apparaat werkt: op een smartphone, tablet, laptop of PC. Dat was in die tijd, 10 jaar geleden, revolutionair.
  2. De Salesforce Foundation – De eerste keynote-spreker in Londen was niet Paul Cheesbrough maar de CEO van een Indiase NGO. Zij legde uit hoeveel impact haar organisatie onder kansarme Indiase meisjes kon hebben dankzij de support van Salesforce. Salesforce Foundation was de MVO-afdeling (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik ontdekte dat Salesforce ook zó werkte. Het was niet slechts een hoofdstuk in hun jaarrapport, een sluitstuk als ‘window dressing’ maar MVO zit bij Salesforce in het DNA. Marc Benioff legde in zijn openingsspeech uit dat Salesforce Foundation en het ‘1-1-1 concept’ onderdeel van de strategie van Salesforce zijn. Vandaag de dag doet Salesforce dat nog steeds, Salesforce Foundation heet nu Salesforce.org.

Nu in 2019, dus 10 jaar later…

Nog steeds geïnspireerd door wat Marc Benioff predikt, gebruik ik nu mijn kerncompetentie om van de wereld een betere plek te maken. Ik help mensen en organisaties om een positieve bijdrage te leveren aan deze wereld door een juiste inzet van nieuwe technologie. ‘Een juiste inzet’, omdat er ook veel schaduwzijden zijn aan die innovaties. Als we niet oppassen worden we ongelukkiger, opgejaagd en gestressed door overmatig gebruik van onze smartphones of -watches.

Ga voor ‘mastering technology’, doceer ik dan ook: wij moeten de baas zijn en blijven van technologie, en niet andersom.

g-company, de Google-company

Zes jaar geleden sloot ik me aan bij g-company, de hipste Google consulting-organisatie van Nederland. Met g-company hebben we intussen een mooie Salesforce.org-consulting team opgebouwd. Zo’n 50 non-profitorganisaties hebben we mogen helpen met het prachtige Salesforce-platform.

Behind the cloud

 

En Google heeft google.org, dat op het 1-1-1-model van Salesforce is geïnspireerd. Lees in het inspirerende boek ‘Behind the cloud’ hoe Larry Page en Sergey Brin, oprichters van Google, op de eerste rij zaten bij een speech van Marc Benioff bij de Stanford University. “We are starting a company named Google that will do no evil,” zeiden ze. “Google.org was thrilled to copy, emulate and ‘steal’ the wonderful salesforce.com model” schrijft Marc Benioff (Play #72, laatste alinea).

 

Enorme kansen

Vandaag de dag zijn organisaties goed af die zowel Salesforce als Google-technologie omarmen en combineren. Beide zijn de meest krachtige en innovatieve technologieleveranciers ter wereld die, mits goed toegepast, enorme kansen voor organisaties opleveren.

  1. Salesforce voor gestructureerde data, waarbij de klant centraal staat.
  2. Combineer dat met Google BigQuery (de zeer krachtige zoek- en vindmogelijkheid van Google) en de organisatie wordt in een klap data-driven.
  3. Je hebt dan alle technische middelen in huis om data tot waardevolle informatie te maken, inclusief technologieën als ‘machine learning’, wat in feite kunstmatige intelligentie is.

Meer weten? Of sparren over wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Reageer gerust en neem contact met mij op

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close