Vliegschaamte (je schamen omdat je het (vervuilende) vliegtuig pakt) leidt er in Zweden inmiddels toe dat mensen minder vaak het vliegtuig pakken. Ook in Nederland lijkt vliegschaamte in opkomst, het was zelfs bijna ‘Woord van het Jaar 2018’ geworden.
Zullen ook organisaties in 2019 minder vliegen? Ik hoop het en weet dat het kan! Hoe? Aan het begin van dit nieuwe jaar geef ik je graag een handvol tips om door inzet van nieuwe technologie (mijn expertise) duurzaamheid te bevorderen.
1. Verbeter de wereld en begin bij jezelf – Het is een goed principe om te kijken naar je eigen invloedscirkel en daar je verantwoordelijkheid in te nemen. Dat is je eigen gedrag in je privésituatie en voorbeeldgedrag in je werk.
- Verplaats je bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk: neem de fiets waar dat kan of ga lopen, dat is nog gezond ook en het helpt je om te onthaasten. Het levert waarschijnlijk ook nog eens mooie inspiratie op.
- Pak de trein of bus en/of ga elektrisch rijden, daarmee maak je ook een stevig statement.
- Toch vliegen? Compenseer dan de CO2. Misschien vind je dat omstreden, maar ook hier adviseer ik: begin klein en doe het.
2. ‘Think big, act small, move fast’ – Stel je voor dat jouw organisatie 100% duurzaam is: alles wat je aanraakt wordt mooier en beter, je hebt geen afval, stoot 0 gram CO2 uit en koopt niets wat op een mens- of dier onwaardige manier is geproduceerd. Je neemt daarbij de hele keten in ogenschouw. Dat is het grote plaatje. Je kunt alleen in je eentje niet de hele wereld veranderen, alleen de gedachte al aan wat er allemaal fout zit en ondoorzichtig is, kan je verlammen. Advies: begin daarom met iets kleins, iets wat je zelf kunt beïnvloeden en waarvoor je sterk gemotiveerd bent om het te doen.
Begin klein maar met een zichtbaar impactvol aspect. Iets wat jou zelf raakt. En doe het meteen, wacht niet af, maar handel snel. Bijvoorbeeld:
- afval scheiden
- duurzame koffie kopen
- zonnecollectoren installeren
- wagenpark verduurzamen
- gratis openbaar vervoer beschikbaar stellen voor je medewerkers
- toeleveranciers bevragen op hun duurzaamheid
- je met je hele organisatie inzetten voor een goed doel waar jullie jezelf mee kunnen associëren
- zorgen dat het bedrijfsrestaurant gezonde, lokale producten serveert.
3. Krijg oog voor de hele productieketen – Wanneer je bijvoorbeeld kiwi’s uit Nieuw Zeeland eet, eet jij misschien wel gezond, maar je vergeet wellicht dat de kiwi’s door zwaar vervuilende containerschepen naar Nederland zijn getransporteerd. Wijn uit Chili of Australië is per definitie vele malen meer vervuilend dan wijn uit Frankrijk of Italië. Ook Nederland heeft tegenwoordig goede wijn, vooral droge witte wijn is van goede kwaliteit.
Bij elektrische auto’s is niet alleen de CO2-uitstoot tijdens het rijden van belang, maar ook het productieproces van het voertuig. Zo is de elektrische BMW i3 bijvoorbeeld volledig ecologisch gefabriceerd in Leipzig, maar is een Tesla niet veel duurzamer dan een Porsche. Bron: https://www.groen7.nl/dit-zijn-de-10-groenste-automerken/
4. Werk samen op dezelfde (online) bladzijde – Werk nu eindelijk eens echt helemaal papierloos en voer dat door in de hele organisatie. Het ‘paperless office concept’ is inmiddels alweer ruim een halve eeuw oud en toch werken veel organisaties nog niet zo. Het zou verboden moeten worden om elkaar binnen een organisatie e-mails met attachments te sturen in 2019, want het is al lang mogelijk om samen te werken op dezelfde bladzijde, met Google G Suite of Office 365.
Al diverse jaren adviseer ik organisaties bij het moderniseren van de ICT-architectuur door onder andere:
- goede toepassingen van cloud computing
- het principe van ‘alles maar een keer aanraken’
- samenwerken op dezelfde bladzijde.
5. Ga online vergaderen en werk waar mogelijk thuis – Het nieuwe samenwerken is allang geen mooie theorie meer maar kan prachtige praktijk zijn. Jij en collega’s hoeven daardoor minder te reizen, minder in de file te staan en zijn effectiever in hun werk. Met Google Hangouts, Whatsapp calls, Skype of Office 365 kan het. Door in een slimme, moderne ICT- omgeving van Google of Microsoft Office 365 te werken, deel je elkaars agenda’s en documenten
6. Ga volledig in de cloud werken, en dan bedoel is echte ‘born in the cloud’ technologie, dus geen halfbakken oplossing zoals hosted ICT services, maar modern je IT infrastructuur. Dat heeft vele voordelen. Besparen op energiekosten en ICT kosten, door de servers de deur uit te doen en te migreren naar de Cloud, dat is altijd veiliger en betrouwbaarder, bijna altijd goedkoper en zonder meer milieuvriendelijker wanneer je kiest voor een 100% CO2 neutraal cloud platform. Amazon, Microsoft en Google zijn de grote drie, waarbij Google sinds jaar en dag voor 100% met schone energie werkt, Microsoft dat sinds kort heeft bereikt en Amazon hier nog naar streeft. Bron: https://www.infoworld.com/article/3015632/cloud-computing/how-green-is-your-cloud.html,
Wat ik zelf doe in deze zes punten?
Ik fiets naar mijn werk, reis als het past met de trein en compenseer CO2 uitstoot voor mijn vluchten, scheid mijn afval en heb afgezien van een Tesla Model 3 en een BMW i3 besteld. Professioneel help ik organisaties in Nederland en Afrika in het nieuwe samenwerken en de uitstoot van hun ICT infrastructuur terug te brengen door schone en zuivere cloud oplossingen.
Prima tips, Balt. En super dat je er zo bewust bezig bent. Toch vind ik het jammer dat je Tesla op basis van 1 artikel als relatief milieu onvriendelijk neerzet. Het Newsweek onderzoek waar dit op gebaseerd is gaat uit van verschillende scores. 20% van de score gaat over milieubonussen voor de bestuurders en het uitvoeren van milieu audits. Dit heef slechts indirect met milieuvriendelijkheid te maken. Verder worden verschillende scores in het onderzoek gerelateerd aan revenue. Je haalt een onderzoek aan uit 2015, wat gaat over de jaren daarvoor. Tesla had nauwelijks omzet en was aan het investeren, waardoor de scores gerelateerd aan revenue logischerwijs een stuk lager zullen liggen.
In mijn opinie had je toch beter de Tesla kunnen kopen. Dan had je er ook nog een boel extra gemakken bij gekregen, zoals een auto die weet waar je kunt superchargen en een prima range zodat je vrijwel overal in NL kunt komen zonder dat je onderweg hoeft te laden.
LikeLiked by 1 person
Dank voor je feedback Robbert.
Ik heb flink gezocht en dat was het enige onderzoek wat ik kon vinden, de tijd gaat zo snel dat 2015 alweer gedateerd lijkt. Eerder al, in 2012 las ik een uitgebreide rapportage van de BMW i fabriek in Leipzig. En ben onder de indruk van hoe ‘environmental friendly’ BMW dat heeft aangepakt. Bij mijn weten is er (nog) geen enkel ander automerk wat alle aspecten op die manier meeneemt in het productieproces.
Persoonlijk wil ik Tesla helemaal niet ‘negatief wegzetten’, het zijn top auto’s en dankzij de moedige efforts van Elon Musk is elektrisch rijden nu bereikbaar geworden en zijn andere merken ook wakker geworden.
Als je een nieuwer objectief onderzoek weet, dan houd ik me aanbevolen!
Nogmaals dank voor je feedback.
LikeLike