van Fair Trade naar Fair Data

Interview met Nico Roozen, oprichter van Max Havelaar Keurmerk, Fair Trade International en scheidend directeur van Solidaridad

Afgelopen maand bestond Solidaridad 50 jaar. Tevens gaf Nico Roozen, decennia lang de directeur, het leiderschapsstokje door aan Jeroen Douglas. Ter gelegenheid van zijn afscheid had Balt Leenman een gesprek met scheidend directeur Nico Roozen.

Bekijk zeker het onderstaande interview met Nico Roozen, waarin hij terugblikt op 50 jaar Solidaridad, en zijn visie deelt over hoe cloud platforms zoals Google en Salesforce tot ‘Fair Data’ kunnen leiden (5min video):

Solidaridad heeft als eerste Nederlandse internationale NGO nieuwe technologie op een effectieve manier omarmd en wereldwijd geïmplementeerd: Salesforce en Google’s G Suite, oplossingen waar g-company hen in mocht adviseren.

De introductie van deze oplossingen heeft Solidaridad te danken aan Nicolaas van Boeckel, de ICT verantwoordelijke. Wij ontmoetten Nicolaas in 2013, toen hij bij MamaCash werkte. We hebben destijds Salesforce ingericht voor hun programma management en fondsenwerving. Na de succesvolle implementatie vertrok Nicolaas naar Solidaridad waar hij zowel Salesforce als G Suite als oplossing introduceerde. Dit paste goed bij de visie en ambitie van Executive Director Nico Roozen. Solidaridad is erin geslaagd om voor alle regio’s een wereldwijd systeem te implementeren, waarmee de impact van de activiteiten transparant kan worden gerapporteerd. “NGO 3.0” noemt Nico Roozen dat, zie de blogpost van Balt Leenman over zijn persoonlijke ontmoeting met Nico Roozen.


fair data volgens Nico Roozen

“Data die met behulp van nieuwe technologie mensen helpt meer kennis en inzicht te verkrijgen. In geval van Solidaridad moet deze data eigendom blijven van de lokale boeren, om daarmee hun eigen positie te kunnen verbeteren. In lijn met ‘fair trade’ noemt Nico Roozen dit ‘fair data’:

Data waarmee de wereld een beetje mooier en eerlijker wordt!”

foto-nico-roozen-1.jpeg

Nico Roozen, de oprichter van Max Havelaar koffie, Fairtrade International en vormgever van Solidaridad Network, directeur sinds 1987(!), nam in mei 2019 afscheid.


Ben je op zoek naar nog meer inspiratie om datagedreven te kunnen werken? Neem dan contact mij op, ik denk graag met je mee!

Categorieën Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close