NGO 3.0, de visie van Nico Roozen

“Interessant Balt, jouw verhaal lijkt wel op dat van mij, alleen ben ik begonnen met theologie studeren en eindig ik met ICT!”, zo reageerde Nico Roozen op mijn persoonlijke introductie.

Solidaridad heeft als eerste Nederlandse internationale NGO nieuwe technologie op een effectieve manier omarmd en wereldwijd geïmplementeerd. Salesforce, Google G Suite, oplossingen waar ik hen in mocht adviseren.

De introductie van deze oplossingen heeft Solidaridad te danken aan Nicolaas van Boeckel, de ICT verantwoordelijke. Ik ontmoette Nicolaas in 2013, toen hij bij MamaCash werkte, daar hebben we toen Salesforce ingericht voor hun program management en fondsenwerving. Na de succesvolle implementatie vertrok Nicolaas naar Solidaridad waar hij zowel Salesforce als Google G Suite als oplossing introduceerde. Dit paste goed bij de visie en ambitie van Executive Director Nico Roozen. Solidaridad is erin geslaagd om voor alle regio’s een wereldwijd systeem te implementeren, waarmee de impact van de activiteiten transparant kunnen worden gerapporteerd. “NGO 3.0” noemt Nico Roozen dat.

Solidaridad legal structure 2018

Solidaridad organisatie, iedereen werkt samen op dezelfde bladzijde

Wie is Nico Roozen?

foto Nico RoozenAanvankelijk wist ik niet wie Nico Roozen was, maar toen ik hem googlede werd me duidelijk: de oprichter van Max Havelaar koffie, Fairtrade International en vormgever van Solidaridad Network, directeur sinds 1987(!) Ik was erg geïnteresseerd om deze man te ontmoeten, voor mij had dat het niveau van een audiëntie bij de paus of thee drinken met Willem-Alexander en Maxima!

Mijn levensverhaal

Ter kennismaking vertelde ik aan Nico Roozen beknopt mijn levensverhaal: bij toeval in de ICT terecht gekomen, terwijl ik vroeger de ambitie had om te gaan varen. Kapitein op de wilde vaart of internationale sleepboot bij Smit-Tak. Omdat ik niet in dienst wilde (er was nog dienstplicht in die tijd) kon ik bij geen enkele rederij terecht voor een studiebeurs op de Hogere Zeevaartschool. Daarom maar HTS elektronica gaan studeren en bij toeval in de ICT terecht geraakt. 16 Jaar bij het chique Capgemini gewerkt waar ik een prima internationale carrière maakte. De laatste jaren was ik er cloud leader en internationaal thought leader over Salesforce.

Klooster ervaring

Toen ik het bedrijf mocht verlaten met een fraaie gouden handdruk trok ik me voor 6 dagen terug in een Benedictijns stilteklooster om me te bezinnen op de laatste 15 jaar van mijn werkzame leven. Ik had 3 scenario’s uitgewerkt en met mijn vrouw afgestemd:

  • Linksaf: theologie studeren, een oude wens. Het over een heel andere boeg gooien, weg uit die saaie ICT wereld!
  • Rechtdoor: in gesprek gaan met de headhunter die me probeerde te strikken voor een functie als Europees Salesforce leider bij de belangrijkste concurrent van Capgemini.
  • Voor mezelf beginnen en de wereld een betere plek helpen maken met mijn vakgebied: nieuwe technologie (Salesforce en Google) implementeren bij organisaties die bijdragen aan een betere wereld. NGO’s zoals Mama Cash en Solidaridad.

Het werd het laatste.

NGO 3.0

“Jouw verhaal lijkt op mijn verhaal.”, zei Nico Roozen. “Alleen ben ik begonnen met theologie studeren en eindig ik met ICT. Ik noem het NGO 3.0”. Hij legt uit wat hij ermee bedoelt:

  • NGO 1.0, in de jaren 70 stuurden we geld naar ontwikkelingslanden met ernstige problemen. Maar we letten niet goed op wat ermee gebeurde, het kwam meestal in verkeerde handen terecht.
  • NGO 2.0, dat doen de meeste NGO’s nu. Ze monitoren en evalueren hun projecten (Project Monitoring & Evaluation: PME) meten de impact die ze werkelijk maken. En proberen vervolgens bij te sturen zodat het geld en de inspanningen zo effectief mogelijk worden aangewend.
  • NGO 3.0, zegt Nico Roozen, is slimme toepassing van nieuwe technologie. Je kunt met Salesforce direct zien wat de impact bij de arme boer in Ghana is, nu hij samenwerkt met Unilever bij de plantage van palmolie bomen of het verbouwen van cacao. Het hele proces is transparant. Daarom hebben wij bij Solidaridad voor internationaal samenwerken op een en hetzelfde platform van Salesforce gekozen.

Samenwerken en transparantie

Samenwerken op dezelfde bladzijde. Alles slechts een keer aanraken. Processen transparant maken. Nooit meer upgrades. Dat zijn kernwaarden van een goede moderne NGO, een NGO 3.0 die nieuwe technologie op de juiste wijze toepast.

 

Het is inspirerend om met een grote geest zoals Nico Roozen te spreken! Solidaridad heeft als doelstelling om het hele systeem van mondiale productieketens aan te pakken. Ze doen dat door met “wereldmachten” als Mars, Unilever en Shell samen te werken en met lokale stakeholders, de smallholder farmers. Als ontwikkelingsorganisatie met oog voor duurzaamheid is Solidaridad hiermee een van de meest vooruitstrevende organisaties ter wereld! Solidaridad bestaat dit jaar 50 jaar. Nico Roozen draagt zijn leiderschapspositie over. Ik heb groot respect voor hem en voor de hele organisatie!

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close