Voorpublicatie: NGO 3.0 een weg naar digitale transformatie voor ngo’s

Eind december 2020 deelde ik met een zestigtal mensen uit mijn netwerk een voorpublicatie van mijn dit jaar te verschijnen boek NGO 3.0, een weg naar digitale transformatie voor non-profits. Het boek verhaalt over mijn persoonlijke reis door de wereld van de nieuwe technologie. Ik schrijf het voor leiders en adviseurs van non-profitorganisaties, maar ook voor directieleden, bestuurders, programma- en projectleiders, fondsenwervers, marketeers en ICT-ers.

Feedbackformulier op de voorpublicatie:

Heb jij de voorpublicatie ook gekregen, geef dan je feedback op ‘NGO 3.0 een weg naar digitale transformatie voor nonprofits‘.

Over het boek: NGO 3.0, een weg naar digitale transformatie voor non-profits

De wereld verandert snel, niet in het minst door de voortgaande coronapandemie. Digitale technologie is niet meer weg te denken en zou het leven momenteel onwerkbaar maken. Ngo’s lopen vaak echter wat achter op de enorme kansen en mogelijkheden van nieuwe technologie.

Tot nu toe hebben wij meer dan zeventig non-profitorganisaties begeleid bij het inzetten van nieuwe technologie. De meest organisaties varen er wel bij, blijkt uit de resultaten: meer impact, minder extreme armoede, meer geld voor kindsponsoring, verbetering van mensenrechten, transparantie in de programma’s, betere onderlinge samenwerking en lagere kosten voor ICT.

Na het lezen van dit boek weet je wat er mogelijk is en ben je up to date over wat een goede implementatie van nieuwe technologie voor jouw ngo kan betekenen. Ik zie met eigen ogen dat, nu corona ons dwingt om massaal digitaal te acteren, ngo’s die al stappen maakten in digitale transformatie het goed doen. Dat wil iedereen en daar helpt NGO 3.0 je bij.

Inleiding

Trends herkennen en mogelijkheden van nieuwe technologie en digitale transformatie benutten is ook voor non-profits heel zinvol. Met dit boek wil ik leiders van ngo’s stimuleren en handvatten bieden om met nieuwe technologie aan de slag te gaan. Om zo beter te presteren en meer impact te maken, zodat de wereld een stukje mooier wordt.

De wereld is afgelopen jaren ingrijpend veranderd onder invloed van nieuwe technologie, en de corona-pandemie heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Die doorwerkende invloed verandert ook de manier waarop niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) werken, samenwerken en communiceren met hun achterban. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van fondsenwerving, online marketing, customer journeys en transparantie in de projecten. Nieuwe technologie kan zorgen voor efficiencyverbetering van interne processen, en met inzicht uit real-time data kun je bijsturen in projecten, zodat de impact van je organisatie wordt vergroot.

Nieuwe technologie wordt in veel (commerciële) branches volop toegepast, maar naar mijn overtuiging nog te weinig in de non-profitsector. In dit boek neem ik je mee op mijn eigen ontdekkingsreis naar de krachtige mogelijkheden van nieuwe technologie. Deze reis zal je inspireren met nieuwe inzichten, best practices en lessons learned. Ik heb mijn best gedaan om het zo concreet en praktisch mogelijk te maken.

Nieuwe technologie is niet meer weg te denken, iedereen maakt er gebruik van. De jongere generaties zijn zelfs volledig opgegroeid met smartphones, sociale media en online communiceren. Zij weten niet beter. Nieuwe technologie is ook een zeer krachtig middel. Het kan een wapen zijn dat veel kwaad veroorzaakt, zoals game-verslaving en FOMO (angst om iets te missen), maar het is ook een groot goed. In dit boek laat ik je zien hoe je als non-profitorganisatie op een verstandige en succesvolle manier gebruik kunt maken van nieuwe technologische ontwikkelingen. 

Ik heb mijn hele leven gewerkt in de ICT-sector en kon me steeds met de nieuwste ontwikkelingen bezighouden. Daardoor heb ik een fijne neus ontwikkeld voor het verschil tussen een hype en een trend: tussen datgene waarover iedereen praat, maar dat weer overwaait, zoals Google Glass, en de ontwikkeling die blijvend is, zoals de smartphone. De invloed van digitale communicatie is een trend, werken in de cloud is een trend, evenals het gebruik van cloud-platforms. Deze trends zullen de wereld blijvend veranderen en de corona-pandemie heeft deze ontwikkeling nog eens versterkt.De trends hebben ook invloed op de manier waarop ngo’s werken. Ze negeren zal grote gevolgen hebben voor de organisatie, verwacht ik. De kunst is om de trends goed te begrijpen en er verstandig op in te spelen. Maar hoe doe je dat? Wat zijn goede voorbeelden en van welke fouten kun je leren? Daarover gaat NGO 3.0.

Je hebt de eerste vier hoofdstukken in handen van mijn boek NGO 3.0, een weg naar digitale transformatie voor non-profits. Ik heb jou geselecteerd om mee te lezen en te laten weten wat je van dit voorproefje vindt. Ondertussen schrijf ik door aan mijn boek. In het vijfde hoofdstuk ga ik uitgebreid in op de kracht van marketing automation en customer journeys voor ngo’s. Verder komen in NGO 3.0 onder andere het belang van transparantie, werken in de flow, samenstellen van high performance teams en datagedreven werken aan bod. Deze thema’s hebben alle grote impact op het succes van digitale transformatie. Naast succeservaringen wil ik ook eerlijk schrijven over projecten die in mijn loopbaan minder succesvol waren. Kenmerkend voor vernieuwend werken in de wereld van ngo’s is dat de tijd er (intern) nog niet altijd rijp voor is. Ook daar leerde ik weer van en die lessen beschrijf ik. Het is mijn bedoeling dat lezers na het lezen van NGO 3.0 ervan overtuigd zijn dat een goede implementatie van nieuwe technologie veelbetekenend is voor non-profits. Ik zie met eigen ogen dat, nu corona ons dwingt om massaal digitaal te acteren, ngo’s die al stappen maakten in digitale transformatie het goed doen. Dat wil iedereen en daar helpt NGO 3.0 je bij.

Meer lezen? Laat gerust wat weten!

Categories Uncategorized

1 thought on “Voorpublicatie: NGO 3.0 een weg naar digitale transformatie voor ngo’s

  1. Dag Balt, hoe gaat het met je? Ik kwam je blog tegen over NGO 3.0. Dat lijkt me een interessante publicatie om te lezen. Wellicht is een sneak-preview mogelijk? Vriendelijke groet, Ed van Velzen, IT Amnesty

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close