Persoonlijke missie en organisatie doelstellingen: gebruik je kerncompetentie!

divers team

Wat is jouw persoonlijke missie? Waar loop jij warm voor?

Ik maak me druk over mensenrechten, extreme armoede, de vluchtelingencrisis en de situatie van mijn medemensen die vastzitten in kampen onder erbarmelijke omstandigheden.

Hoe vertaalt zich dat in mijn dagelijks werk met nonprofit organisaties? Een belangrijk aspect is mijn passie om de kerncompetenties van teams in lijn te brengen met de missie om zo maximale impact te kunnen maken.

Persoonlijke kerncompetenties

Een kerncompetentie is een onderscheidende eigenschap van een individu of van een organisatie. Als individuen hebben we bepaalde vaardigheden. Maar wat is het verschil tussen een vaardigheid en een kerncompetentie? Je zou kunnen zeggen dat een vaardigheid iets is waar je goed in bent, maar een kerncompetentie is iets waar je echt in uitblinkt. Het onderzoeksbureau Gallup heeft een model ontwikkeld: strengthsfinder. Strengthsfinder gaat over het ontdekken van je sterke punten. Het is geen verrassing dat mensen laten doen waar ze goed in zijn, in plaats van veel energie besteden om hun zwakke punten te verbeteren, leidt tot gelukkige werknemers! (Lees het boek van Marcus Buckingham: Ontdek je sterke punten).

Ik gebruik mijn kerncompetentie van technologie thought leadership om de situatie in het leven van vluchtelingen te verbeteren. In januari 2017 bezocht ik vluchtelingenkampen in Noord Irak, ik was uitgenodigd door Stichting Open Doors. Januari 2019 ging ik met Africolt naar Kakuma, in Noord Kenia, dicht bij de grens met Zuid Sudan, waar 180.000 vluchtelingen wonen. Ik besprak daar met de Jesuit Refugee Services hoe we kunnen helpen om een hoopvol perspectief te kunnen creëren voor de vluchtelingen die daar jarenlang zijn opgesloten, om hen op te leiden in Salesforce en ze zo te helpen aan zinvol werk. In mijn eigen land ondersteun ik Refugeeforce, een geweldige stichting die statushouders opleidt tot Salesforce Administrators.

 

Kerncompetentie van een organisatie 

Jaren geleden was diversificatie een gangbare business strategy. In mijn managementopleiding leerden we dat organisaties het beste risico’s kunnen spreiden, om zo minder kwetsbaar te zijn in turbulente marktontwikkelingen. Gary Hamel en C.K. Prahalad schenen  een totaal nieuw licht op dit denken, door aan te tonen dat organisaties met een focus op hun kerncompetentie succesvoller zijn dan met een strategie van diversificatie.

 

Samenwerken in complementaire teams

Het is een goed begin om je als individu te focussen op je kerncompetentie. Maar er is meer! Samenwerken in complementaire teams maakt high-performance teams! Omdat de individuele kerncompetenties elkaar aanvullen en de kerncompetentie van de organisatie krachtig kan versterken. Als ieder teamlid zich inzet vanuit zijn kerncompetentie, brengt dat de prestatie van het hele team naar een hoger niveau van van resultaat en impact.

Moderne technologie kan erg bijdragen aan die onderlinge samenwerking. Social collaboration en co-creatie, zoals bij Google Docs of Quip, maakt een einde aan interne mailtjes met bijlagen van de “laatste versie” of “definitieve versie” van slides voor een presentatie! Salesforce Chatter draagt bij in het vinden van informatie van collega’s. Het verandert de dynamiek van het hele team!

Door real-time samen te werken in hetzelfde document, “samenwerken op dezelfde bladzijde”, heb ik ontdekt dat een van mijn collega’s erg goed is in het verduidelijken door heldere plaatjes te maken, hij is er goed in en vindt het leuk om te doen. Iemand anders is weer erg goed in het duidelijk neerzetten van de verwachtingen van onze klanten, terwijl ik ook een collega heb die erg goed is in het editen van de tekst. Real-time samenwerken maakt dat iedereen op een effectieve wijze bijdraagt, dat verkort de doorlooptijd.

 

Interne co-creatie beïnvloedt externe samenwerking richting “customer journey”

Veel organisaties zijn bezig met, of denken na over, het toepassen van nieuwe technologie zoals marketing automation om customer journeys (klantreizen) te creëren om zo meer impact te kunnen maken met hun volgers en doelgroepen. Vandaag de dag is het mogelijk om samen te werken met de achterban, door een goed geïmplementeerd CRM systeem uit te breiden met marketing automation. Maar als je als organisatie intern niet goed samenwerkt, zal het lastig zijn om vertrouwensrelaties op te bouwen met mensen buiten je organisatie.

Door de missie en kerncompetenties van je organisatie in lijn met elkaar te brengen, en de missie en kerncompetenties van de medewerkers, kun je samenwerken als high-performance organisatie en krachtige impact maken.

Gebruik je kerncompetentie voor een betere wereld.

 

Samenvattend:

  1. Stop ermee elkaar mailtjes met bijlagen sturen binnen de organisatie! Maak in plaats daarvan slim gebruik van nieuwe technologie om beter samen te werken, zoals Salesforce Chatter.
  2. Kies ervoor om met een gezamenlijke agenda te werken, en deel documenten, werk samen op dezelfde bladzijde.
  3. Gebruik moderne office middelen, zoals Google G Suite of Salesforce Quip om samen te werken.
  4. Weet waar je collega’s gepassioneerd over zijn: wat zijn hun sterke punten en individuele kerncompetenties?
  5. Vorm een divers team, dat elkaars verschillen waardeert en integreer ieders unieke talenten binnen het team. Vorm zo een ‘high-performance team’!

Als je verder wilt komen met dit gedachtegoed, neem dan gerust contact met me op. We organiseren bijvoorbeeld ronde tafel sessies bij g-company over dit en andere relevante onderwerpen. Check daarvoor gcompany.nl/nonprofit.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close