Digitale innovatie in het jaar twentytwentytoo

Begin dit jaar hoorde ik iemand grappen: “The bad thing about this year is that it sounds like twenty twenty too! And 2020 was a disaster, the COVID-19 pandemic!”

Vorig jaar organiseerde ik een ronde tafel event met 10 directeuren van nonprofit organisaties. Ik was benieuwd hoe zij de pandemie ervaren en of ze zien welke mogelijkheden nieuwe technologie biedt in de realisatie van hun missie. Ik had ze uitgenodigd met het thema: “Volgens McKinsey heeft Covid-19 de digitale transformatie met 7 jaar versneld.”

  • Wat heb je daarvan gemerkt in je eigen organisatie?
  • Welke problemen heb je opgelost?
  • Impact op relatie met supporters?
  • Impact op de projecten/veld?

We leerden veel van elkaar tijdens dit mooie twee uur durende virtuele gesprek. Het werd mij duidelijk dat deze bestuurders zich amper bezighouden met nieuwe technologie. Mijn passie ‘digitale transformatie’ is abracadabra voor hen. Wel hebben ze scherp zicht op hoe de impact van op afstand moeten werken een bedreiging is én kansen biedt!

Zo vertelde David Verboom, directeur van Medair International dat ze gedwongen werden om met lokale artsen te werken in Myanmar. Ze organiseerde online training en coaching door westerse artsen en kwamen er achter dat de impact voor de vluchtelingen juist erg positief was, omdat het hun eigen mensen waren die de zorg verleende, het nadeel van minder hoogopgeleide specialisten werd ruimschoots overschaduwd door de voordelen van het spreken van de lokale taal en het aanvoelen van de cultuur.

Dit is slechts één voorbeeld, de bestuurders zijn duidelijk bezig met de menskant van digitale innovatie. “Hoe geef je leiding aan hele verschillende mensen met andere thuissituaties in deze tijd, inzake thuiswerken, teambuilding, verbinding houden en situationele maatregelen per medewerker” en met de organisatiekant: huisvesting, online versus fysieke meetings. Communicatie.

Mijn eigen stokpaardjes, zoals Fondsenwerving en digitale transformatie; Projecten, verbinding houden met het werkveld, met alle bijbehorende uitdagingen en Innovatie, nieuwe business modellen door (noodgedwongen) digitale transformatie leven veel minder bij de bestuurders.

2022

Toch is het nu twentytwentytwo en niet twentytwentytoo, de wereld heeft zich aangepast, Thuiswerken is niet meer weg te denken, hybride werken is het nieuwe normaal.

Ik blijf me inzetten voor digitale innovatie en de “art of possible” om de menskant, de menselijke maat te versterken en blijven vernieuwen, zoals Medair dat bijvoorbeeld doet.

Hoe heeft deze digitale versnelling jouw leven en het businessmodel van jouw organisatie beïnvloed?

Ik ben benieuwd naar je reactie. En meld je aan voor de Change Journey

Categorieën Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close