Doorstart Whiteflag

Het was de nacht dat het kinderziekenhuis in Marioepol werd gebombardeerd, op 9 maart 2022. Ik hoorde het om 7 uur ‘s ochtends op de radio. Er waren waarschijnlijk veel kinderen en onschuldige burgers gedood en verwond. Voor mij was dit afschuwelijke nieuws de aanleiding om het project Whiteflag nieuw leven in te blazen, en zo nieuwe technologie in te zetten om dergelijk onnodig bloedvergieten te voorkomen. 

Het initiatief Whiteflag werd in 2017 opgezet om te voorkomen wat vaak gebeurt: dat in ramp- en conflictgebieden onschuldige burgers omkomen door gebrek aan informatie bij de strijdende partijen. Whiteflag wil zowel de strijdende als neutrale partijen een betrouwbaar en te vertrouwen berichtennetwerk bieden met behulp van blockchain-technologie. Via dit berichtennetwerk kan relevante informatie worden uitgewisseld vanuit de intentie om onnodig bloedvergieten te voorkomen.

Project valt stil

“Dit drama vraagt om het Whiteflag-protocol”, kwam die vroege ochtend direct in mij op. De beelden van het bombardement op het kinderziekenhuis waren verschrikkelijk. De agressor beweerde dat er vijandige troepen verscholen zaten maar daar leek het niet op. “En nu actie!”, dacht ik. Ik móet Jasmijn Baldinger spreken, werkzaam als VP Defensie bij Capgemini en indertijd medeoprichter van Whiteflag Foundation. Een paar weken daarvoor had ik tijdens een ontmoeting met Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, over het Whiteflag-project gehoord. We zaten samen in een podcast over digitale transformatie.

Toen Pim hoorde dat ik bij Capgemini had gewerkt, vertelde hij over Whiteflag. Hij had daar met Save the Children met grote interesse aan meegewerkt, maar door het plotselinge overlijden van de projectleider was het waardevolle project stilgevallen. 

Chefsache

De podcast met Pim Kraan gaat over digitale transformatie, dat is eigenlijk simpelweg mdenken. Het is ‘chefsache’ om je als CEO daarmee te bemoeien, zegt Pim tijdens dit gesprek. Chefsache?

Het is óók chefsache voor NGO’s om samen te werken. Beter, doelmatiger en daadkrachtiger samenwerken is mogelijk, schreef ik in de voorpublicatie van ‘NGO 3.0 een weg naar digitale transformatie voor ngo’s‘. In conflictsituaties vliegen de kogels om de oren, stappen medewerkers op landmijnen en worden ziekenhuizen waar hulpverleners aan de slag zijn door een raket geraakt. Waarom werken NGO’s niet met eenzelfde ‘militaire precieze’ samen zoals de strijdende krachten dat doen? Militairen gebruiken de nieuwste technieken om conflictgebieden in kaart te brengen. Bewegende doelen worden virtueel gevolgd op digitale kaarten.

Samenwerkende hulporganisaties kúnnen ‘samenwerken op dezelfde bladzijde’ door bekende en betrouwbare gegevens via web3-technologie op een veilige en betrouwbare manier te delen. Zo wordt verwarring door nepnieuws nagenoeg onmogelijk. Dat doet het Whiteflag-protocol.

Weer bij Capgemini

Die ochtend belde ik dus met Jasmijn. Ze reageerde enthousiast en zei het fantastisch te vinden als ik me zou willen inzetten voor Whiteflag. We maakten een afspraak en ontmoetten elkaar. Het was een leuke ervaring om na zoveel jaar weer eens bij Capgemini te zijn. Veel oud-collega’s kenden me nog. “Kom je weer terug?”, vroeg een vroegere manager.  “Nee, ik ben op missie!”, dacht ik.

Jasmijn vertelde uitgebreid over hoe het Whiteflag-project was ontstaan. Een aantal ‘Cappers’ bedacht ruim 5 jaar geleden het concept om blockchain-technologie te gebruiken voor veilige, betrouwbare communicatie in conflictgebieden om zo onnodige slachtoffers te voorkomen. Het werd geïnitieerd onder het MVO-beleid van Capgemini. Het bestuur gaf groen licht om het protocol te realiseren en te bouwen in open source technologie. Dat is inmiddels klaar en gepubliceerd op Github. Er is zelfs een uitgebreide simulatie-game uitgevoerd door onder andere Capgemini, de Koninklijke Luchtmacht, het Internationale Rode Kruis, Save The Children en Free Press Unlimited.

Jasmijn vertelde dat de projectleider begin 2020 plotseling was overleden en het project toen stil was komen te liggen, ook door de corona-pandemie die kort daarna begon. Ik schrok daar erg van want ik had veel met hem samengewerkt, we hadden een gave klik met elkaar. We werkten destijds intensief samen op gebied van innovatieve oplossingen. “Alleen al om hem te eren zou ik iets willen betekenen voor dit Whiteflag initiatief”, zei ik tegen Jasmijn.

De doorstart van Whiteflag

Er volgde een reeks gesprekken en interviews, en ik werd aangesteld als Program Manager Whiteflag. Ik ervaar dit als een grote verantwoordelijkheid. Het project ligt al twee jaar nagenoeg stil en er is geen budget. Toch geloven we van harte in een succesvolle doorstart omdat er een team staat van gemotiveerde en deskundige vrijwilligers, afkomstig van Capgemini en de Luchtmacht. En, last but not least, de hartelijke steun van Save the Children Nederland.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close